Коли Бог кличе…

Бог кличе різними способами. Надійним знаменням покликання є наступне: той, який відчуває в серці Боже запрошення, ввесь віддається Йому Єдиному. Тут йде мова про покликання, а не про наказ! Подібно, як подружжя повинно дати своє рішення спільно, так само і в покликанні до богопосвяченого життя потрібна вільна і великодушна відповідь покликаного.

Куди Бог кличе ?

Багато людей вирішують піти за Божим закликом, який їх кличе до інтимної спільноти з Христом. Це ще не означає, що Бог їх кличе до картузії. Для покликання до картузіанців потрібно відчути прагнення до особливої молитви в тиші, або відчути ясний, хоч часто незрозумілий поклик саме до Ордена картузіанців.

Отець чи брат?

Вже в момент вступу у монастир, кандидат має визначитись на життя отця або брата. Покликання до однієї, або іншої форми життя можна розпізнати, завдяки дарам, які людина отримала від Бога, а також завдяки внутрішньому голосу серця. Знаменнями покликання на Отця є наступні риси: схильність до сурової зовнішньої самотності, відкритість і відповідні здібності до священства, здібність зорганізувати собі працю в келії, любов до навчання і музичний слух; знаменнями покликання на брата є: радість з виконання різної фізичної праці, любов до смиренного і тихого життя, а також до простої і вільної молитви, свідомість покликання до конкретного служіння братам. Життя отця – священика можна символічно представити, вказуючи на Ісуса, який молиться сам на горі, а життя брата, вказуючи на Ісуса і Його приховане життя в Назареті.

Постанова

Для того, щоб вступити у монастир, потрібно багато відваги. Вступ не забезпечує впевненість, окрім впевненості, яку дає йому віра. Ісус допускає сумніви тому, що бажає, щоб ми зробили вибір тільки заради Нього, без користолюбства. Одне є головним: хто з любові до Бога зробив цей крок, ніколи про нього не жалів.

Здібності

Кандидат має бути віруючим католиком, з відповідним, як для католика, упорядковани життям, практикуючим Святі Таїнства. Має бути тілесно і душевно здоровим, пристосованим як до самотнього, так і до спільнотного життя, готовий виконувати усі обов’язки, відповідні його стану, які поставили перед ним наставники. До здібностей, які б мав мати кандидат для самотнього життя, належать здорові і врівноважені погляди та міркування. Тільки як виняток приймаємо кандидатів молодших 20 і старших 45 років. Крім того отцові потрібно мати достатню освіту, необхідну для священства; добрий слух для співу; перед вступом у новіціат достатньо володіти латинською мовою. Але найважливіша умова - любити Бога більше, ніж самого себе.

Прийняття

Хто бажає більше пізнати наше життя, має можливість прийти на декілька тижнів у монастир і глибше пізнати життя братів або священиків під керівництвом магістра новіціату. Якщо забажає вступити у монастир, питання про його прийняття вирішує пріор і магістр новіціату. Декілька днів після вступу кандидат отримає чорний постуланський плащ і піуску, яку одягає на спільну літургію. Постулат триває 3 місяці і не перевищує одного року. Якщо кандидат у своєму зобов’язанні витримає, просить на капітулі прийняти його "до іспиту за покірного слугу усіх у монашому вбранні". Тоді група проводить таємне голосування про його прийняття, але остаточне рішення дає пріор. Прохання і голосування є у кожному етапі монашого життя.

Новіціат

Під час новіціату, який триває 2 роки, член носить білий хабіт з коротким скапулярієм (кукулою). А під час спільної літургії зверху одягає ще чорний плащ. Хоча до вічних обітів він є власником своїх речей, однак в келії не має при собі нічого свого, щоб таким чином міг наслідувати Христа в убогості. Брати до кінця першого року в новіціаті, повинні прийняти рішення яке життя обрати: конверса чи доната. Кандидати на отців, які є в новіціаті, починають у другому році теологічне студіювання, яке проводиться в межах монастиря і відповідає життю картузіанців.

Обіти

Після закінчення новіціату, монах складає обітниці на три роки: 1.тривалість, 2. послух, 3. зміна поведінки (зміна способу життя, зміна звичаїв). Отці, після обітів, залишаються надалі під керівництвом новіцмайстра, а браття аж до вічних обітів. Після 3-х років монах складе обіти ще на 2 роки, потім якщо є гідний того, дозволяється йому скласти довічні обіти, які його зобов’язують аж до смерті. Правила кажуть, що перш ніж скласти обіти "хай глибоко подумає, чи дійсно бажає назавжди дарувати себе Богу" (30,1). Хоча монах вічні і невідкликувальні обіти публічно складе після 7 років, а під час перебування в новіціаті може будь-коли добровільно відійти, вже при вступі зобов’язують його такі слова Ісуса: "Ніхто, що поклав руку на плуг і озирається назад, не здатний до Царства Божого". Хто приходить з наміром тільки відчути смак картузії, то самої суті картузії не пізнає, бо вона криється в безмежній відданості самого себе Богові.

Дані Картузії Плетерє:
Kartuzija Pleterje
Drča 1
8310 Šentjernej
Slovenia
Факс: +386 (0)7 30 81 219
E-mail:


Інтернет сторінка
Великої Картузії:
www.chartreux.org